Pagina's

vrijdag 20 maart 2009

Boetes voor niet-naleving inleveringsplicht groenestroomcertificaten zijn geen belastingen

Het Grondwettelijk Hof heeft in zijn arrest van 19 maart 2009 (GwH 19 maart 2009, nr. 2009/52) duidelijk gesteld dat de geldboetes die opgelegd worden aan leveranciers die niet voldoen aan de inleveringsverplichting van groenestroomcertificaten administratieve geldboete en geen belastingen zijn. Het onderscheid tussen een belasting en een administratieve geldboete omschrijft het Hof als volgt:

"Een « belasting » in de zin van artikelen 170 en 172 van de Grondwet is een eenzijdige heffing door de federale Staat, de gemeenschappen, de gewesten, de provincies of de gemeenten om een uitgave van algemeen nut te dekken. Het gegeven dat de opbrengst van de heffing voor een specifieke beleidsuitgave wordt aangewend of in een afzonderlijk fonds wordt gestort - zoals te dezen – zou een dergelijke heffing niet haar karakter van belasting in de zin van voormelde grondwetsbepalingen ontnemen.

Wanneer het evenwel erop aankomt – zoals te dezen - een belasting te onderscheiden van een administratieve geldboete, is een bijkomend onderscheid nodig, aangezien elke geldelijke sanctie waarvan de « opbrengst » uiteindelijk de Schatkist ten goede komt, volgens de gegeven omschrijving tevens een belasting zou zijn.

Dat onderscheid houdt verband met het sanctiekarakter van de administratieve geldboete : terwijl een belasting wordt geheven op het loutere belastbare feit dat, wanneer het zich voordoet, op zich genomen niet laakbaar hoeft te zijn, bestraft de maatregel waarin de in het geding zijnde bepaling voorziet, een inbreuk op een voorschrift.

Bovendien beoogt die maatregel niet in eerste instantie middelen te verwerven om een uitgave van algemeen nut te dekken, ook al is de opbrengst ervan bestemd voor projecten en maatregelen ter bevordering van het gebruik van hernieuwbare energie."

Share/Bookmark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten